image

Πλατανούλια 40100

Τύρναβος

7:00 - 14:00 (Εκτός Κυριακής)

17:30 - 20:00 (Εκτός Τρίτης - Πέμπτης)

Θέματα που αφορούν την καλλιέργεια της αχλαδιάς - Θ. Κατσής

Θεόδωρος Κατσής - Ζαννόπουλος Σταύρος

Ο Κατσής Αστερίου Θεόδωρος Γεωπόνος Φυτοπροστασίας ΑΠΘ, Msc και πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Γεωπόνων Νομού Λάρισας με αφορμή την εφαρμογή του μεταβατικού κανονισμού για τα έτη 2021-2022 καθώς και την επικείμενη υποβολή του στρατηγικού σχεδίου της χώρας μας για την νέα ΚΑΠ 2023-2027 θα θέλαμε να επισημάνουμε κάποια θέματα που αφορούν την καλλιέργεια της αχλαδιάς.

Πρόκειται για μια καλλιέργεια πολύ σημαντική για τη χώρα μας η οποία καλύπτει τις διατροφικές συνήθειες του Έλληνα καταναλωτή.

Κατά την επιστημονική μας άποψη χρειάζεται να στηριχθεί μέσω των εθνικών αποφάσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και να στηριχθεί η καλλιέργεια της αχλαδιάς με συνδεδεμένη ενίσχυση. Η συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι πολύ σημαντική γιατί το 2017 ενώ στην αρχική συζήτηση του ΥΠΑΑΤ υπήρχε πρόβλεψη για τα Μηλοειδή, τα αχλάδια εξαιρέθηκαν από τη συνδεδεμένη στη τροποποίηση του τότε κανονισμού, μας δίνεται η δυνατότητα με το νέο μεταβατικό κανονισμό να εντάξουμε τα αχλάδια στη συνδεδεμένη ενίσχυση για το έτος 2022 και με απόφαση που πρέπει να στείλουμε μέχρι τον Αύγουστο 2021.

Επιπρόσθετα μας δίνει την δυνατότητα να τα εντάξουμε για την περίοδο 2023-2027 βάση του νέου στρατηγικού σχεδίου. Όσον αφορά τον κανονισμό του ΕΛΓΑ είναι προφανές ότι απαιτεί αναθεώρηση κάτι που έχουν δεσμευτεί όλες οι πολιτικές ηγεσίες.

Για παράδειγμα το έτος 2020 δεν αποζημιώθηκαν τα αχλάδια από παγετό διότι τα περισσότερα αγροτεμάχια ήταν πριν από το στάδιο της έναρξης της άνθησης ή το 2018 πάλι δεν αποζημιώθηκαν λόγω Pseudomonas που ήταν άμεση επίδραση από της χαμηλές θερμοκρασίες της άνθησης. Επομένως προτείνουμε να ενταχθούν σε Deminimis ή ΠΣΕΑ τα αχλάδια για το 2020 και να αναθεωρηθεί άμεσα ο κανονισμός του ΕΛΓΑ

Θεόδωρος Κατσής - Ζαννόπουλος Σταύρος

Ο κος Κατσής Θεόδωρος (δεξιά) με τον αντιπρόεδρο του ΕΦΕΤ κο Ζαννόπουλο Σταύρο.