image

Πλατανούλια 40100

Τύρναβος

7:00 - 14:00 (Εκτός Κυριακής)

17:30 - 20:00 (Εκτός Τρίτης - Πέμπτης)

Αχλάδια: Ξεκίνησε συγκομιδή στις Κοντούλες, προς το παρόν καλή ζήτηση και τιμές

αχλάδια τυρνάβου

Ξεκίνησε από το καλοκαίρι η συγκομιδή αχλαδιών στον Τύρναβο της πρώιμης ποικιλίας Κοντούλα. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Τζουχάλας, γεωπόνος στον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, «φέτος οι καιρικές συνθήκες δεν δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στην καλλιέργεια όπως πέρσι (που υπήρχαν μεγάλα προβλήματα από χαλαζοπτώσεις).

Μειωμένη φέτος είναι η παραγωγή αχλαδιών της ποικιλίας Κοντούλα, ενώ οι τιμές φαίνεται να είναι λίγο καλύτερες σε σχέση με πέρσι αλλά δεν ξέρουμε λόγω της πανδημίας πως θα εξελιχθεί η αγορά.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή αχλαδιών ποικιλίαας Κόσια και Σάντα Μαρία. Γενικότερα εκτός οι Κοντούλας οι άλλες ποικιλίες αναμένεται να έχουν μια παραγωγή που θα κυμανθεί στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Τα τελευταία χρόνια κάνουμε εξαγωγές αυτών των ποικιλιών κυρίως στην αγορά του Ισραήλ.

Η ελληνική ποικιλία «Κρυστάλι» είναι αυτή που έχει επικρατήσει τις τελευταίες δεκαετίες στην περιοχή και είναι ιδιαίτερα προτιμητέα στην εγχώρια αγορά. Τα μέλη του συνεταιρισμού μας καλλιεργούν περισσότερα από 3.000.000 κιλά έχοντας αποκτήσει, μετά από εμπειρίες δεκαετιών, την απόλυτη τεχνογνωσία στην ιδιαίτερα απαιτητική καλλιέργεια της συγκεκριμένης ποικιλία. Η συγκομιδή αυτής της ποικιλίας ξεκινά στις αρχές του Αυγούστου και το προιόν αποθηκεύεται και διατίθεται έως και τον Μάρτιο περίπου του επόμενου έτους. Μετά τα μέσα Αυγούστου θα ξεκινήσει η συγκομιδή για τα βιομηχανικά αχλάδια».

Από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Βαρδάκας, παραγωγός και μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Βασιλείου Κορινθίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή μας καλλιεργούνται αχλάδια ποικιλίας Κρυστάλλια σε έκταση περίπου 500 στρεμμάτων. Η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη (κατά –50%) σε σχέση με πέρσι λόγω καιρικών συνθηκών. Αντίστοιχα προβλήματα έχουν και στην παραγωγή αχλαδιών στα Δήμαινα Αργολίδας. Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Αυγούστου».

Μια καλή εικόνα για το πώς θα εξελιχθούν οι φετινές τιμές στα αχλάδια αναμένεται να έχουμε μετά το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.